Απλόχερη αγκαλιά προς τα άτομα με αυτισμό

Απλόχερη αγκαλιά προς τα άτομα με αυτισμό

  • 30 Μαΐ 0

Της Χρύσας Κοσμίδου, www.orizontespress.gr (το πρωτότυπο άρθρο) 

Την Παρασκευή 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την 15η Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού και την Εταιρεία Προστασίας Aτόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς, με τίτλο “Μια αγκαλιά τραγούδια απ΄ την καρδιά μας” στο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς “Δημήτριος Μπαϊρακτάρης & Σουλτάνα Πετσάλνικου Μπαϊρακτάρη”. 
Ο στρατός στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων, οργάνωσε αυτή την εκδήλωση για να ενισχύσει με τα έσοδά της, την Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό.
Η εκδήλωση διήρκησε δύο ώρες και περιελάμβανε τραγούδια, από το ελληνικό ρεπερτόριο και για όλα τα γούστα. Τραγουδήθηκαν αλησμόνητες επιτυχίες των Δ. Σαββόπουλου, Ν. Πορτοκάλογλου, Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Χατζηδάκη, Μ. Λοΐζου, Ν. Άσιμου και πολλών ακόμα τραγουδοποιών και συνθετών.

«Η προσπάθεια αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας και με τη συμπαράσταση του Διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, την ορχήστρα του Α΄ Σώματος Στρατού και την ορχήστρα της 15ης Ταξιαρχίας. Ο στρατός στην περιοχή, έχει κοινωνικές ευαισθησίες και προσπαθεί να βοηθήσει τέτοιες ενέργειες και πιστεύω ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, επειδή η παρουσία του στρατού εδώ, παρέχει την κοινωνική προσφορά, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που χρειάζεται η περιοχή για να μπορέσει να αποδώσει στο κοινωνικό τους έργο», είπε ο Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης σχετικά με την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, θα πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον, καθώς υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι.
Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- Δ.Α.Δ. Νομού Καστοριάς κ. Γιώργος Πάνος, μίλησε για την εκδήλωση που διοργανώθηκε για τα παιδιά με αυτισμό «Αυτή τη φορά, έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τη διοργάνωση την οποία έχει αναλάβει η 15η Ταξιαρχία Πεζικού με τη συνδρομή του Α΄ Σώματος Στρατού. Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει το στρατό για αυτή τη συνδρομή του και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι παρακολουθεί τα κοινωνικά δρώμενα, ζει και αναπνέει μέσα στην κοινωνία της Καστοριάς. Με δική τους πρωτοβουλία μας προσέγγισαν, στάθηκαν δίπλα μας σε μια περίοδο κατά την οποία η αλληλεγγύη είναι ζητούμενο. Για εμάς τους γονείς είναι πάρα πολύ σημαντικό ακόμα και όταν εμείς δεν το επιδιώκουμε, να υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακολουθούν, εκτιμούν τη δουλειά την οποία κάνουμε και μας στηρίζουν».
Τέλος ο κ. Πάνος, ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την 15η Ταξιαρχία και το Α΄ Σώμα Στρατού, την ορχήστρα του Α’ Σώματος Στρατού, όλα τα στελέχη της15ης ταξιαρχίας τα οποία εδώ και 15 μέρες δουλεύουν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και την κα Άννα Παπαδοπούλου η οποία είναι στο τραγούδι».
Λίγα λόγια για την Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- Δ.Α.Δ. Νομού Καστοριάς
Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- Δ,Α,Δ, Νομού Καστοριάς ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 από οικογένειες ατόμων με αυτισμό, και όσον αφορά στη νομική της μορφή είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με 250 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 20 είναι προστατευόμενα παιδιά και έφηβοι με αυτισμό. Σκοπός της Εταιρείας αποτελεί η προσφορά μιας σειράς υπηρεσιών στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους με σκοπό την ένταξή τους, την ισότιμη μεταχείριση τους και την εν γένει προστασία τους, στο μέγιστο βαθμό και σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή μέριμνα της Εταιρείας συνιστά και η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στον αυτισμό-Δ.Α.Δ.

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την εταιρία, μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ομάδας Εθελοντών της Εταιρείας. Συντονίστρια είναι η κ. Ξανθίππη Μπαλλή, εκπαιδευτικός και γονέας με σεμινάρια στον αυτισμό και Επιστημονικά Υπεύθυνη η κ. Όλγα Παίζη, Ειδική παιδαγωγός σε θέματα αυτισμού.

Οι εθελοντές, δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί στον αυτισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορούν να αφιερώσουν 1 με 2 ώρες την εβδομάδα σε κάποιο άτομο με αυτισμό (Συνοδεία ατόμων με αυτισμό σε εξόδους τους, όπως βόλτες στο πάρκο, για ψώνια ή για φαγητό, απασχόληση τους στο σπίτι ή αντίστοιχη απασχόληση των αδελφών τους αποτελούν μερικές τέτοιες δραστηριότητες).

Από τον Δεκέμβριο του 2008 η Εταιρεία οργανώνει κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων και υποστηρικτικών συναντήσεων σε εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην απασχόληση ατόμων με αυτισμό και μελών των οικογενειών τους.
Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει 19 συμπολίτες μας. Η γενναία προσφορά τους αποτελεί αστείρευτη πηγή ηθικής και ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών.
Επίσης γινόμενος μέλος, ή προσφέροντας χορηγίες και δωρεές μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της Εταιρείας και των δραστηριοτήτων της.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρίας www.autismkastoria.gr
Χρύσα Κοσμίδου


Leave A Comment