Εθελοντισμός

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ε.Σ. και Ε.Η.

     « Εθελοντής είναι το άτομο το οποίο πέρα από τα όρια της επαγγελματικής του απασχόλησης και των κοινωνικών του ευθυνών κατορθώνει να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους, χωρίς την προσδοκία κέρδους ή ανταμοιβής, με την πεποίθηση ότι η δραστηριότητά του είναι ευεργετική για την κοινότητα και ικανοποιητική για τον ίδιο».

Οι εθελοντές στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με αυτισμό  Ν. Καστοριάς εμπλέκονται στις δράσεις που διοργανώνονται από την Εταιρεία και το Κέντρο Ημέρας προσφέροντας τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και λειτουργώντας πάντα με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Η παρουσία τους είναι πολύτιμη και πολυδιάσταστη καθώς μπορούν να προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία σε ένα πλήθος δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ολιστική παροχή υπηρεσιών στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Αναλυτικά, οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν με την προσφορά τους στις παρακάτω δράσεις:

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ «ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ»

     Το εθελοντικό πρόγραμμα «Γίνε Φίλος» για την υποστήριξη οικογενειών που έχουν άτομο με αυτισμό, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην πόλη της Καστοριάς τον Νοέμβριο του 2008 .

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καστοριάς έχοντας ως πρότυπο την εφαρμογή που έγινε στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρωτοβουλία της κυρίας Έριδος Καλογεροπούλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Γονέων ,Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Νομού Λάρισας, σε συνεργασία με την κα Μαυροπούλου Σοφία, επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό, την επιστημονική καθοδήγηση και τη μετάφραση  της εθελοντικής δράσης, όπως αυτή σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από τον Εθνικό Σύλλογο για την  προστασία των ατόμων με αυτισμό στην Αγγλία.

Βασικός σκοπός του εθελοντικού προγράμματος ήταν από τη μία να δώσει πλαίσιο και κίνητρο στις οικογένειες, προκειμένου να έρθουν σε πιο ουσιαστική επαφή με την Εταιρεία και από την άλλη να εισάγει στην Εταιρεία δράσεις για την υποστήριξη και την εμψύχωση των οικογενειών.

Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τον κάθε εθελοντή ,ώστε μέσα από την εθελοντική του δράση να βοηθήσει μια συγκεκριμένη οικογένεια ως φίλος. Για τον λόγο αυτόν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην εθελοντική αυτή δράση, όρισαν συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο υποστήριζαν την οικογένεια δύο ώρες την εβδομάδα .

   Όπως προβλέπεται από τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, ένας εθελοντής μπορεί να κάνε τα εξής:

  • Μπορεί να συνοδέψει ένα παιδί σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι (βόλτα στο πάρκο, έξοδο για φαγητό)
  • Μπορεί να συμμετέχει στην έξοδο της οικογένειας προσέχοντας ιδιαίτερα το παιδί.
  • Μπορεί να απασχολήσει το παιδί στο σπίτι.
  • Μπορεί να απασχολήσει τα αδέλφια του παιδιού με αυτισμό, δίνοντας έτσι χρόνο στην υπόλοιπη οικογένεια να ασχοληθεί με το παιδί που έχει αυτισμό.
  • Μπορεί να απασχολήσει το παιδί με αυτισμό μαζί με τα αδέλφια του και να ανακαλύψουν τρόπους να παίξουν όλοι μαζί
  • Μπορούν να προσφέρουν λίγη ανακούφιση στην οικογένεια ή στον εκπαιδευτή του παιδιού.

Οι εθελοντές περνούν από διαδικασία συνέντευξης. Με τον τρόπο αυτόν  συλλέγονται οι πληροφορίες εκείνες που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει ταίριασμα ενός  εθελοντή με μια συγκεκριμένη οικογένεια.

 

  1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Με αφορμή την θετική διάθεση των εθελοντών για προσφορά και κατασκευή, δημιουργήθηκε το 2005 το Εθελοντικό Εργαστήρι της Εταιρείας Προστασίας με Αυτισμό με σκοπό πρωταρχικά την απασχόληση ατόμων με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, τη δημιουργία καλής παρέας και την οικονομική ενίσχυση του σωματείου. Στο εργαστήρι λειτουργούν τμήματα χειροτεχνίας, ντεκουπάζ, πλεξίματος, ραπτικής, μπομπονιέρας, αναμνηστικών, διακοσμητικών κλπ.

Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στο εθελοντικό δυναμικό του, δίνοντας την ευκαιρία να γνωριστεί με άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, να διευρύνει τις ικανότητες και δεξιότητες του με την ενασχόληση με πολλά διαφορετικά αντικείμενα αλλά και να γίνει μέλος μιας ομάδας η οποία με γνώμονα την ανιδιοτέλεια, προσπαθεί να ενισχύσει με κάθε τρόπο το έργο της Εταιρείας.

Κορυτσάς 9, τηλ: 2467024636.

 

  1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Η εθελοντική προσφορά στο Κέντρο Ημέρας μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Α. Παραγωγή υλικού

Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις συνεδρίες των επωφελούμενων με αυτισμό είναι απαραίτητο και χρειάζεται συνεχώς ανανέωση ώστε να μπορεί κάθε φορά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν αλλά και στην εκάστοτε στοχοθεσία των επωφελούμενων του Κέντρου Ημέρας. Η βοήθεια των εθελοντών στο κομμάτι της παραγωγής υλικού είναι πολύτιμη, καθώς προάγουν με τη συμβολή τους τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας.

Β. Συμμετοχή σε συνεδρίες

Οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν στο Κέντρο Ημέρας με την συμμετοχή τους στις θεραπευτικές συνεδρίες των επωφελούμενων, με συγκεκριμένο σκοπό. Αναλυτικά, συχνά προκύπτουν ανάγκες κοινωνικοποίησης των επωφελούμενων με παιδιά της ίδιας ηλικίας, επομένως η συνεδρία μπορεί να ολοκληρωθεί με τη βοήθεια κάποιου ανήλικου εθελοντή.

Γ. Δράσεις στην κοινότητα

Ένας από τους βασικούς στόχους του Κέντρου Ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας γύρω από ζητήματα της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος. Η συμμετοχή των εθελοντών στην εκπόνηση δράσεων στην κοινότητα είναι πολύτιμη και βοηθούν σημαντικά με την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν κατά την εκτέλεση του εθελοντικού τους έργου.

Τέλος, να αναφερθεί και η εθελοντική προσφορά σε γραμματειακή υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει ο υποψήφιος εθελοντής.

 

  1. ΒΑΖΖAR/ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με αυτισμό Ν. Καστοριάς είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός και έχοντας ως στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, διοργανώνει bazaar/ εκθέσεις όπου εκθέτει τα έργα και τις κατασκευές του εθελοντικού εργαστηρίου. Οι εθελοντές μπορούν να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις που διοργανώνονται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Αρχεία:

KΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ -ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

ΦΟΡΜΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

ΦΟΡΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤH