Η ημέρα της πεταλούδας!

Η ημέρα της πεταλούδας!

  • 19 Ιούλ 0

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ο αγιασμός του νέου χώρου της Εταιρείας στους Μανιάκους Καστοριάς με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Στρατηγός κ. Μπασδάνης, ο Νομάρχης Καστοριάς κ. Λιάντσης, η Αντινομάρχης Καστοριάς κ. Βασιλειάδη – Παπαγιάννη, ο Δήμαρχος Αγίας Τριάδος κ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Τσαμίσης, η πολιτευτής κ. Αντωνίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πλήθος εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων του νομού μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο βουλευτής Ν. Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας καθώς και η πρώην βουλευτής Ν. Δημοκρατίας κ. Β. Μπουζάλη με αντίστοιχες επιστολές τους, χαιρέτισαν την εκδήλωση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δράσεις της Εταιρείας.

Για τον εορτασμό των εγκαινίων διοργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς συναυλία με το νεανικό συγκρότημα Locomondo στην πλατεία Μανιάκων με την ευγενική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς. Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να διασκεδάσει αλλά και να ενημερωθεί από τα μέλη της Εταιρείας σχετικά με τις δράσεις της.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια τρεις οικογένειες παιδιών με αυτισμό συναντήθηκαν αποφασισμένες για πρώτη φορά να μοιραστούν τους φόβους, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα όνειρα σχετικά με το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Ήταν μέσα από αυτή τη συνάντηση που γεννήθηκε η ιδέα μιας συντονισμένης προσπάθειας με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, η οποία και υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006 με την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.) Ν. Καστοριάς. Πρόκειται για ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που στοχεύει να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους με στόχο την ένταξή τους, την ισότιμη μεταχείριση τους και την εν γένει προστασία τους σε κάθε επίπεδο, στο μέγιστο βαθμό και σε όλους τους τομείς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Εταιρεία έχει να επιδείξει μια σειρά από δραστηριότητες όπως:

1) Δράσεις ευαισθητοποίησης και περαιτέρω ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στον αυτισμό
2) Δράσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό του Νομού και των οικογενειών τους

3) Δράσεις εμψύχωσης κι εκπαίδευσης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους με πιο αντιπροσωπευτική την επιτυχημένη διετή λειτουργία του Εθελοντικού Προγράμματος «Δράση ως φίλος» («Befriending») με συντονίστρια την κ. Κατερίνα Αμανατιάδου, πτυχιούχο του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαυροπούλου Σοφία.

 

 

Σήμερα η Εταιρεία αριθμεί πάνω από 300 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 20 είναι προστατευόμενα παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυτισμό. Πρωταρχικός στόχος της Εταιρείας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής αξιολόγησης και υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό – Δ.Α.Δ και των οικογενειών τους μέσα στο πλαίσιο ειδικών και εξατομικευμένων προγραμμάτων. Παράλληλα, μέρος του θα είναι και η οργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης και εξειδίκευσης των επιστημόνων ψυχικής υγείας και των εκπαιδευτικών του νομού και ευαισθητοποίησης του γενικότερου πληθυσμού γύρω από τα θέματα που αφορούν στον αυτισμό-Δ.Α.Δ. Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει στον οικισμό Μανιάκων Καστοριάς στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αγίας Τριάδας, υποστηριζόμενο αρχικά από ιδίους πόρους, με παράλληλη προσπάθεια για συγχρηματοδότησή του από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
 
Η Εταιρεία ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς και τους πολίτες για την διαρκή τους παρουσία και στήριξη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Δήμαρχο Αγίας Τριάδος κ. Αντωνιάδη, το Νομάρχη Καστοριάς κ. Λιάντση, τη Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Τριάδος κ. Αριστούλα Ζάγκα, τον Στρατηγό κ. Μπασδάνη, καθώς και σε όλους τους φίλους και εθελοντές για την έμπρακτη και γενναιόδωρη συμπαράστασή τους στην Εταιρεία και την προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας ατόμων με αυτισμό-Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς.
 
 
Με τιμή
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Leave A Comment