Νέα

Γιορτές με ένα αυτιστικό παιδί

Οι περισσότερες οικογένειες περιμένουν με χαρά τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι οικογένειες ωστόσο στις οποίες υπάρχει κάποιο μέλος με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Οι διακοπές είναι μία χρονική περίοδος κατά την οποία το άτομο με αυτισμό, το οποίο ευδοκιμεί μέσα από τις ρουτίνες και την επανάληψη, βρίσκεται εκτός της ασφαλούς του ζώνης. Του ζητείται να επισκεφθεί μη οικείους χώρους, να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, να βρεθεί με πολλούς ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους είναι άγνωστοι, να φάει διαφορετικά φαγητά και να απολαύσει τα αξιοθέατα και τις μυρωδιές της εποχής!

Πολλές φορές οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα του ατόμου με Δ.Α.Φ. δημιουργούν αναστάτωση, άγχος και δυσφορία, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα αυτά να εκδηλώνονται συχνά ως έντονα ξεσπάσματα θυμού, επιθετική συμπεριφορά και φωνές. Χαρακτηριστικό είναι αρκετές φορές το άτομο να κλείνει τα αυτιά του με τα χέρια του σε μια προσπάθεια μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων, που έρχονται απρόσκλητα να διαταράξουν την ρουτίνα που του προσδίδει αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας. Δηλαδή, δεν έχει ανοχή στα έντονα χρώματα από τα λαμπάκια των Χριστουγέννων, έχει υπερακουσίες στους έντονους ήχους των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, δεν ανέχεται τις έντονες μυρωδιές από τα φαγητά, ή δεν μπορεί να δει δικούς του ανθρώπους ντυμένους Άγιο Βασίληδες και να μοιράζουν τα δώρα. Ο λόγος που ένα άτομο με Δ.Α.Φ αντιμετωπίζει με τόση δυσκολία τις ξαφνικές αλλαγές είναι άμεσα συνδεδεμένος με το γεγονός πως τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολία στην θεωρία του νου (theory of mind) . Η Θεωρία του νου είναι μια σημαντική κοινωνική-γνωστική δεξιότητα που σχετίζεται με την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τόσο τις δικές μας ψυχικές καταστάσεις, όσο και των άλλων .Τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται να ανακαλύψουν τον κρυμμένο κώδικα ενός μηνύματος ή μιας κοινωνικής κατάστασης. Η επίγνωση και κατανόηση για το τι σκέφτονται, τι αισθάνονται και τι κάνουν οι άλλοι, είναι σημαντικές για την αποτελεσματικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον (Hala, 1997).

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις που πιθανόν να δυσκολέψουν τις οικογένειες κατά τις ημέρες των εορτών μπορούν να μετριάσουν ή ακόμη και να αποφευχθούν μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία και στρατηγική, με στόχο την προσαρμογή του νέου ερεθίσματος ομαλά δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση.

Προετοιμασία

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα και να προειδοποιήσουμε το άτομο, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να αναστατώσει το παιδί αν δε γνωρίζει ότι πρόκειται να συμβεί. Θα ήταν θεμιτό να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο τοίχου ή ένα οπτικό χρονολόγιο έτσι ώστε να προετοιμάσετε το παιδί για τα Χριστούγεννα, για σημαντικά γεγονότα, για να τονίσετε ποιές μέρες έχει σχολείο και ποιές θα βρίσκεται σε διακοπές, πότε θα έχετε επισκέψεις στο σπίτι κτλ. Μιλήσετε για τα Χριστούγεννα, τι αυτά συμβολίζουν και τι σημαίνουν για τη δική σας οικογένεια. Μία ακόμη καλή πρακτική είναι να φτιάξετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και εικόνες από πράγματα που γίνονται τα Χριστούγεννα π.χ. χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, φαγητά, τα κάλαντα, τον Άγιο Βασίλη κτλ. με τη βοήθεια του παιδιού σας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος για την αποδοχή της εορταστικής περιόδου διαβάζοντας χριστουγεννιάτικες ιστορίες ή παραμύθια, είτε βλέποντας  οικογενειακές και παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες κτλ. Μπορείτε να φτιάξετε μία λίστα με όλους τους ανθρώπους που θα δει στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και να προετοιμάσετε το άτομο για τις καταστάσεις που θα συναντήσει την περίοδο των εορτών, π.χ. η γιαγιά και ο παππούς μπορεί να σε πάρουν αγκαλιά. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε το χρονικό διάστημα και το πότε τα Χριστούγεννα θα τελειώσουν.

Κοινωνικές Ιστορίες

Με τη βοήθεια της θεραπευτικής ομάδας του παιδιού σας μπορείτε να γράψετε κοινωνικές ιστορίες για να προετοιμάσετε καταστάσεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Μερικές ιδέες που μπορούν να συμπεριληφθούν είναι τα ρούχα που φοράμε ή δε φοράμε τα Χριστούγεννα, τα μέρη που μπορεί ή πρέπει να επισκεφτείτε, τα δώρα που μπορεί να λάβει, π.χ. «κάποιες φορές παίρνουμε δώρα που μας αρέσουν, κάποιες φορές παίρνουμε δώρα που δε μας αρέσουν» κτλ. τι μπορεί να κάνει αν νιώσει άσχημα, οι λέξεις που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει σε διάφορες περιστάσεις, π.χ. «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «αντίο» κτλ., φωτογραφίες του χώρου που θα επισκεφτεί (εξωτερικές), του εσωτερικού του χώρου που θα επισκεφτεί και του πως θα είναι στολισμένος, των πραγμάτων και των δραστηριοτήτων που θα κάνει εκεί, των ανθρώπων που μπορεί να είναι στο χώρο που θα επισκεφτεί και του σημείου όπου θα μπορεί να πάει για να ηρεμήσει αν χρειαστεί.

Στολισμός και Διακόσμηση

 Η επιστροφή του παιδιού σε ένα σπίτι όπου φωτεινά λαμπάκια αναβοσβήνουν μπορεί να του προκαλέσει αναστάτωση. Θα μπορούσατε να εμπλέξετε το παιδί στις αλλαγές του σπιτιού, π.χ. να πάτε μαζί να αγοράσετε στολίδια, να διαλέξει αυτά που του αρέσουν, να σας δει να τα κρεμάτε ή να σας βοηθήσει κρεμώντας και διακοσμήσετε το σπίτι σταδιακά, π.χ. θα μπορούσατε να τοποθετήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη θέση του και να το στολίσετε την επόμενη μέρα και αργότερα να στολίσετε το υπόλοιπο σπίτι, δίνοντας χρόνο στο παιδί σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές, κρατήσετε αντικείμενα που μπορεί να το υπερδιεγείρουν μακριά από τα δωμάτια κοινής χρήσης, π.χ. τα λαμπάκια μπορούν να τοποθετηθούν στα υπνοδωμάτια αντί στο σαλόνι, αποφύγετε τα αισθητηριακά ζητήματα αποφεύγοντας τα μπαλόνια και γενικά τα αντικείμενα που «σκάνε».

Επισκέψεις και Εξωτερικοί Χώροι

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συνδιαλλαγής. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε διάφορους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, καταστήματα, φιλικά ή συγγενικά σπίτια κτλ. Θα μπορούσατε να επισκεφτείτε την εκκλησία σε ώρες που δεν πηγαίνει τόσος κόσμος, για να αποφύγετε την έκθεση σε μεγάλο πλήθος, τη φασαρία, τις μυρωδιές κτλ. Καθίστε στις πίσω σειρές (όχι στη μέση) ώστε να μπορείτε να φύγετε εύκολα έξω αν δείτε ότι δεν αντέχουν. Ντύστε το παιδί με άνετα ρούχα ώστε να αποφύγετε έναν επιπλέον παράγοντα υπερδιέγερσης. Έχετε μαζί σας μία τσάντα εκτάκτου ανάγκης όπου θα περιέχει τα αγαπημένα χαλαρωτικά αντικείμενα του παιδιού σας. Μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει ένα μπαλάκι αντί-stress, κάποια φορητή παιχνιδομηχανή ή το tablet του (πλήρως φορτισμένα), τα ακουστικά του ώστε αν χρειαστεί να μπλοκάρει τους ήχους και τη φασαρία με την αγαπημένη του μουσική κτλ. Έχετε μαζί σας το αγαπημένο του φαγητό ή σνακ. Καθώς τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και οι λιχουδιές είναι ιδανικές για εμάς, πολλά παιδιά με αυτισμό δεν απολαμβάνουν τις διαφορετικές γεύσεις, υφές και μυρωδιές. Αν για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες είναι το φαγητό που αρέσει περισσότερο στο παιδί σας, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι ή σε κάποια έξοδο σας. Εντοπίστε ένα μέρος ήσυχο (εντός ή εκτός ενός σπιτιού, ή ενός καταστήματος), όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί σας για να αναδιοργανωθεί και να ηρεμήσει, αν και εφόσον χρειαστεί. Σε περίπτωση που βρίσκεστε εκτός κάποιου σπιτιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το αυτοκίνητο σας. Καλό θα ήταν αν υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσετε ένα «σχέδιο απόδρασης» με τον/ την σύζυγό σας. Πάτε με δύο αυτοκίνητα οπουδήποτε χρειαστεί να πάτε σαν οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο ο ένα γονιός μπορεί να φύγει νωρίς με το παιδί που δεν αντέχει και ο άλλος να μείνει πίσω με το άλλο παιδί. Γνωρίζετε το παιδί σας και ξέρετε πόσο χρονικό διάστημα αντέχει. Προσπαθήστε να φύγετε από όπου είστε πριν ξεκινήσει κάποια έκρηξη θυμού .Χρησιμοποιήστε κάποιο χρονόμετρο ή ρολόι για να είναι ενήμερο το παιδί για το χρόνο παραμονής σας σε κάποιο χώρο. ΠΡΟΣΟΧΗ: μην ξεπεράσετε το συμφωνημένο χρόνο καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί έντονη αντίδραση, θυμός και απογοήτευση.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει μια προετοιμασία σχετικά με το πέρας της εορταστικής περιόδου, καθώς θα υπάρξουν ανάλογες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα του ατόμου που μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες. Έτσι, θα πρέπει να προετοιμάσουμε το παιδί για την επόμενη αλλαγή και την επιστροφή στην προηγούμενη καθημερινότητα. 

Πηγές:
http://www.autism.org.uk/living-with-autism/at-home/christmas.aspx
https://www.carautismroadmap.org/celebrating-christmas-with-your-child-with-asd/
http://www.autism.org.nz/10-tips-for-a-happy-asd-christmas

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων και την συνέντευξη των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του Ειδικού Παιδαγωγού για το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού Ν. Καστοριάς και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Κέντρου Ημέρας, το ΔΣ ενέκρινε την πρόσληψη της υποψήφιας με αριθμό πρωτοκόλλου 681/02-11-2021 για σύμβαση εννέα μηνών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ και την εισήγηση της αρμόδια επιτροπής, παρατίθενται οι παρακάτω πίνακες:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Α/ΑΑριθμός Πρωτοκόλλου
1668/29-10-21
2670/01-11-21
3680/02-11-21
4681/02-11-21
5683/02-11-21

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ

Α/ΑΑριθμός Πρωτοκόλλου
1667/29-10-21

Οι υποψήφιοι που αναγράφονται στον Πίνακα 1, θα ενημερωθούν τηλεφωνικά, άμεσα, για την ώρα και την ημέρα της συνέντευξης.

Με εκτίμηση,
Η επιτροπή αξιολόγησης.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Σωματείο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ – Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς» ΝΠΙΔ, που εδρεύει στην Καστοριά, ζητά την πρόσληψη ενός (1) Ειδικού Παιδαγωγού ΠΕ με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες του «Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, Ν. Καστοριάς», διάρκειας εννέα μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης με δυνατότητα ανανέωσης.

Για το αναλυτικό τεύχος της προκήρυξης πατήστε εδώ:

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι οχτώ ημέρες και αρχίζει από την επομένη της Δευτέρας, 25/10/21, ημέρας δημοσίευσης της περίληψης της παρούσας προκήρυξης στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και λήγει την Τρίτη, 2/11/2021.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η Πρόεδρος

Ζάγκα Αριστούλα

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ

Καστοριά, 25/10/21

Αριθ. Πρωτ. 660

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ και την εισήγηση της αρμόδια επιτροπής, παρατίθεται ο παρακάτω πίνακας:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ

Α/Α        Πρωτ. Αίτησης

1              651/20-10-21

2              653/21-10-21

Με εκτίμηση,

Η επιτροπή αξιολόγησης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
posted by: in Νέα

Το Σωματείο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ – Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς»ΝΠΙΔ, που εδρεύει στην Καστοριά, ζητά την πρόσληψη ενός (1) Ειδικού Παιδαγωγού ΠΕ με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες του «Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, Ν. Καστοριάς», διάρκειας εννέα μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης με δυνατότητα ανανέωσης.

Για το αναλυτικό τεύχος της προκήρυξης πατήστε εδώ

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες και αρχίζει από την Δευτέρα 11/10/2021, ημέρας δημοσίευσης της περίληψης της παρούσας προκήρυξης στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και λήγει την Πέμπτη 21/10/2021, ώρα 15:00.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Ζάγκα Αριστούλα

Ανακοίνωση για το νέο ΔΣ της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Μετά τη Γενική Συνέλευση και την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6 μ.μ, στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς, τα εκλεγέντα μέλη του ΔΣ συνήλθαν σε συνεδρίαση την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 με σκοπό τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση του Δ.Σ. είναι η εξής:

Πρόεδρος: Ζάγκα Αριστούλα

Γραμματέας: Μπαλλή Ξανθίππη

Ταμίας: Πάτρας Ιωάννης

Μέλη: Αριστοτέλους Αναστάσιος και Λιαχόπουλος Χρήστος

                                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Ζάγκα Αριστούλα                                                         Μπαλλή Ξανθίππη

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο

Γεωργία Παναγοπούλου
Ψυχολόγος
Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής «Ίκελος»


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θεσπίστηκε το 1992 από την παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους. Κάθε χρόνο ορίζεται μια θεματική στο πλαίσιο της οποίας εξειδικεύονται οι διαστάσεις της ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο του εορτασμού φορείς και οργανισμοί ψυχικής υγείας καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας, την προώθηση και την προαγωγή των ζητημάτων της πρόληψης, της θεραπείας και της βελτίωσης των υπηρεσιών και των πρακτικών των επαγγελματιών. Το φετινό θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η 10η Οκτωβρίου είναι «Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο».


Πολλά μπορούν να γραφούν για τις διαστάσεις που λαμβάνει η ψυχική υγεία μέσα στις ανισότητες του σημερινού κόσμου. Ανισότητες οικονομικές, πρωτίστως, οι οποίες συχνά δυσκολεύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στη χώρα μας οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι τομεοποιημένες, δηλαδή κάθε περιοχή ή δήμος υπάγεται σε κάποιον από τους τομείς ψυχικής υγείας και οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής καλύπτονται από τις υπηρεσίες που υπάρχουν εντός του τομέα. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες (Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές Μονάδες, Στεγαστικές Δομές) υπό τον όγκο των αιτημάτων που λαμβάνουν, συχνά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους πολίτες, με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές, αναμονές από ανθρώπους που αναζητούν ανακούφιση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιωτικά κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο στις περιοχές της περιφέρειας όπου οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες είναι ελάχιστες και συχνά απαιτείται από τους πολίτες να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να λάβουν την επιθυμητή υποστήριξη. Ιδιαίτερα για τον χώρο της ψυχικής υγείας, η πλαισίωση και η θεραπεία πολλές φορές δεν παρέχονται από έναν επαγγελματία αλλά από διεπιστημονική ομάδα, γεγονός που πλήττει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όταν υπολείπεται η στελέχωση των υπηρεσιών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καλύπτονται όλες οι υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας από τους ασφαλιστικούς φορείς όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση τους από τον πληθυσμό που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.


Ανισότητες κοινωνικές, οι οποίες χωρίς να είναι ξεκομμένες από τις προηγούμενες, συμβάλλουν στον αποκλεισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πρόσφυγες και μετανάστες έχοντας βιώσει το τραύμα του πολέμου και της αναγκαστικής μετακίνησης από τον τόπο τους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κέντρα φιλοξενίας υπό επιβαρυντικές για την ψυχική τους υγεία συνθήκες. Άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με την ένδεια των υπηρεσιών στην κοινότητα που να απευθύνονται στις ανάγκες τους. Στην επαρχία όπου το φαινόμενο είναι εντονότερο, μια οικογένεια αναγκάζεται συχνά να αφήσει το παιδί της με αναπηρία στη «φροντίδα» κάποιου ιδρύματος καθώς δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη στην οικογένεια και το παιδί για την ενδυνάμωση και τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονόμησή του.


Ανισότητες που κατέδειξε ή δημιούργησε η πανδημία. Παρόλο που το πανδημικό φαινόμενο επηρέασε το σύνολο του πληθυσμού, δεν επηρεάστηκαν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Πέραν των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που περιγράφηκαν παραπάνω και ίσχυαν και προ πανδημίας, αλλιώς βιώθηκε η καραντίνα από τους κατοίκους του αστικού ιστού που δεν είχαν πρόσβαση σε φυσικά τοπία λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, κι αλλιώς από ανθρώπους που μένουν κοντά σε βουνό ή θάλασσα. Επιπλέον, η πυρηνική οικογένεια έγινε η μονάδα μέτρησης των επιτρεπόμενων κοινωνικών επαφώνi ii αφήνοντας απ’ έξω ανθρώπους μόνους, ανθρώπους των οποίων η δική τους οικογένεια, οι καθημερινοί τους άνθρωποι δεν αναγράφονται στα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Η πανδημία αποτέλεσε το σκιαγραφικό υλικό για την απεικόνιση των βάσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία και ο πολιτισμός μας. Και οι βάσεις αυτές αποδείχθηκαν αν μη τι άλλο στενές και λίγες για να χωρέσουν την πολυμορφία των τρόπων ζωής και oργάνωσης που διεκδικούν ολοένα και περισσότερο κοινωνικό χώρο, χώρος ο οποίος δεν έχει μπορέσει ακόμα να κατανεμηθεί με δίκαιο και ίσο τρόπο.


Ζούμε σε έναν κόσμο αντιφάσεων, σε έναν κόσμο ανισοτήτων. Ζούμε σε έναν κόσμο που θεσπίζει ημέρα αφιέρωσης στην Ψυχική Υγεία παραδεχόμενος τις ανισότητες που καλλιεργεί, συντηρεί και ταυτόχρονα αποδοκιμάζει. Χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στον κόσμο αυτόν και αναγνωρίζοντας τις ανισότητες που τον διαμορφώνουν, αναγνωρίζοντας τα δυσφορικά συναισθήματα ως κάτι συμβατό όχι μόνο με το φαινόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και με τις προαναφερθείσες ανισότητες και αντιφάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρουμε ανακούφιση σε όσους αισθάνονται ότι αυτός ο κόσμος των ανισοτήτων δεν τους χωρά. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τα παραπάνω δημιουργούμε μια θέση, έναν χώρο όπου επιτρέπεται όχι μόνο να συζητάμε και να καταδικάζουμε τις ανισότητες του κόσμου αυτού αλλά πρωτίστως να μεταφερθούμε στο πεδίο της δράσης μέσα από τη δουλειά μας, προσβλέποντας να αποκαταστήσουμε και να νοηματοδοτήσουμε τις ανισότητες που συναντάμε καθημερινά στις ιστορίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής ημέρας για την Ψυχική Υγεία το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ίκελος διοργανώνει και καλεί σε συμμετοχή στις ακόλουθες δράσεις:
-Εικαστικό καλλιτεχνικό εργαστήρι για τα μέλη του θεραπευτικού Προγράμματος με θέμα «Ένας άνισος κόσμος» στις 6/10 στο Πέτρινο κτήριο στο Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» του Δήμου Αγίας Παρασκευής


-Webinar με θέμα «Η ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο. Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.». Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 8/10 στις 11:00 μέσω zoom και ο σύνδεσμος θα κοινοποιηθεί στη σελίδα του Κέντρου Ημέρας στο facebook.

-Διαδικτυακή προβολή της εικαστικής σύνθεσης που έγινε με υλικό της ομάδας «Φωτογραφία και Λόγος» με θέμα την ανισότητα


i «Ειδικώς για τις ημέρας 24,25, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο (2) οικογένειες» ΦΕΚ 15/12/2020, Αρ. Φύλλου 5509

ii «Ο αριθμός των ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα ΚΥΕ στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο 3 δύναται να είναι μέχρι 6 για μέλη της ίδιας οικογένειας (συγγενέις Α’ βαθμού)». Εγκύκλιος Γεννικής Γραμματέιας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αρ. Πρωτοκόλλου 108674-15-10 2020

Ευχαριστήριο
posted by: in Νέα

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ευχαριστεί θερμά την επιχείρηση MX88 του κ. Ούσλιου Μιχάλη για τη δωρεά του ποσού των 200€ για τη στήριξη του έργου του σωματείου.

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση

Α.Π. 593

10/9/2021

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς καλεί τα μέλη του σωματείου σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6 μ.μ, στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς. Σε περίπτωση μη απαρτίας κατά την ως άνω αρχική ημερομηνία, ορίζεται ως ημερομηνία Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., στον ίδιο χώρο.

Τα θέματα έχουν ως εξής:

  • Έγκριση Προϋπολογισμού 2022
  • Απολογισμός απερχόμενης διοίκησης
  • Αρχαιρεσίες ανάδειξης νέας διοίκησης

Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.

Αιτήσεις υποψηφιότητας για τα αξιώματα των οργάνων διοίκησης του σωματείου γίνονται δεκτές μέχρι την ώρα έναρξης της συνέλευσης.

Η παρουσία όλων των μελών του σωματείου κρίνεται αναγκαία. 

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

Εξόφληση συνδρομής μπορεί να γίνει και με κατάθεση του ποσού των 20€, για κάθε ανεξόφλητο έτος, στον τραπεζικό λογαριασμό GR72 0172 2480 0052 4804 6915 593 της Τράπεζας Πειραιώς, με δικαιούχο “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ-ΔΙΑΧΥΤ”. Ως αιτιολογία κατάθεσης αναγράφεται “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ – ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΤΟΥΣ {ΕΤΟΣ}”.

Με εκτίμηση

το Διοικητικό Συμβούλιο

Result 1 - 10 of 267